Genomförda aktiviteter

VERKSAMHET UNDER 2016

Hösten 2016

Höstmötet hölls på Södra Berget i Sundsvall. Föreningen fick en ny ordförande, f.d. vice ordf. Pär Olsson samt en ny kassaförvaltare i Karin Velander. Både Pär och Karin har också uppdrag i centralstyrelsen. Efter ordinarie höstmöte fick vi lyssna på ett intressant föredrag om ESABs nysatsning på robotsvetsutrustning samt en inspirerande föreläsning om Grystgölds Bruks verksamhet idag och dess mångåriga historia. Två företag som varit med ett tag i branschen! Efter mötet åt vi middag och bowlade.

VERKSAMHET UNDER 2015

Hösten 2015

Höstmötet hölls vid Praktiska Gymnasiet i Sundsvall. AGA berättade som sin nya typ av lättvikts-gasflaska. Efter mötet tackades föreningens avgående kassör av, Jan Mossberg. Janne har varit verksam i styrelsen i många, många år och haft en fantastisk framgång i att jaga sponsorer vilket möjliggjort intressanta studieresor.

Våren 2015

Vårmötet hölls hos Inspecta och besöktes av 21 medlemmar. Karin Velander från Inspecta informerade om övergången från EN 287 och ISO 9606, standarderna för svetsarprövning. Pär Olsson från ExTe berättade om deras erfarenheter av övergång till ny standard.

Ulf Gardemyr från Inspecta redde ut begreppen för stålbyggnadsdirektivet och tillämpningsstandarder. Mötet avslutades med en god middagbuffé.

VERKSAMHET UNDER 2014

Hösten 2014

Höstmötet hölls i samband med föreningens resa till Riga. 14 medlemmar deltog. I Riga besöktes Anytechs båtvarv. Vi bevittnade en imponerande svetskvalitet trots bristfällig arbetsmiljö.

Våren 2014

Vårmötet hölls hos på Railway Saloon och besöktes av 17 medlemmar. Vi gjorde också ett studiebesök vid Sundsvallsbron som är under uppbyggnad. Tyvärr fick vi inte besöka bygget, men fick en intressant föreläsning om hela projektet.

VERKSAMHET UNDER 2011

Hösten 2011

På höstmötet samlades vi på Bergsåkerstravet. I samband med mötet höll Per-Arne Hedström, ESAB Sverige AB, ett föredrag om det nya regelverket för stålbyggnader, EN 1090. Per-Arne förklarade även kopplingen till ISO 3834. Mötet avslutades med middag i travrestaurangen, vi gick dock vinstlösa därifrån då ett riktigt oväder ställde in travloppen. Sponsorer för kvällens middag var Sundsvalls Mekaniska Verkstad AB, Inspecta Sweden AB och ESAB Sverige AB.

Våren 2011

Vårmötet hölls hos ExTe Fabriks AB i Färila och besöktes av 19 medlemmar. ExTe är världsledande tillverkare och leverantör av timmerbankar och automatiska spännare för transporter av virke på väg och järnväg. Efter ett intressant studiebesök, guidade av företagets svetsansvarige tillika föreningens nyvalde vice ordförande, Pär Olsson, blev vi bjudna på lunch. Bussen tog oss därefter till Ljusdal och Trux AB. Trux är marknadsledande i Europa inom frontmonterade säkerhets- och stylingutrustning för tunga lastvagnar. Där fick vi veta mer om utveckling och svetsning av ”ljusbågar” och frontskydd i aluminium

Vårens studieresa gick till Hälsingland. 17 personer deltog. Vi besökte två verkstäder. ExTe som är världsledande tillverkare av timmerbankar och automatiska spännare, samt Trux som tillverkar frontskydd till lastvagnar. Båda mycket intressanta besök. Framförallt imponerades vi av deras lokala samarbeten med verkstäder på orten.

 

VERKSAMHET UNDER 2010

Hösten 2010

Höstmötet hölls på First Hotell. Cenneth Asplund från 3M visar nya möjligheter med tejp- och limprodukter. Han talar också om vikten av att använda personlig skyddsutrustning vid svetsning, fokuserat på andningsskydd. Därfter åt vi en god middag på Casino Cosmopol där vi också fick avnjuta en show med Las-Vegas-stämning!

Våren 2010

Föreningen bjöd in medlemmar och respektive till en resa till Hemsö Fästning utanför Härnösand. Där fick vi 1,5 timmes spännande guidning i det som tidigare varit en av Sveriges mest betydande försvarsanläggningar.
Efter guidningen intogs middag vid uteserveringen med en härlig utsikt över Högakusten och Ångermanälvens utlopp. 

VERKSAMHET UNDER 2000

Hösten 2000
 
Höstmötet hölls i Sundsvalls konferenscenter, den 16 november 2000. Efter de ordinarie årsmötesförhandlingarna fick, de dryga trettio deltagarna, en föreläsning av Bernt Ljungblom, ESAB Göteborg, om "Ny miljöklassning av Tillsatsmaterial" och "UP-svetsning med kalltråd."

Förlag till vårresa diskuterades också, ett förslag var Luleå Tekniska Högskola.

Efter mötet bjöds det på lite förfriskningar varefter middagen intogs på restaurang Aveny.

Sponsorer för kvällen var Valmet, Tibnor Verktyg och Industri Industricenter.
 
Våren 2000

Vårens studieresa gick till Hälsingland. Ca 30 personer deltog.

Första anhalt var Gränsforsbruk där vi tittade på hantverket att tillverka yxor. De som ville fick även prova på yxkastning.

Därefter åkte vi vidare till STUC Utbildningscenter i Söderhamn, de bjöd oss på kaffe och smörgås och berättade om sin utbildningsverksamhet. STUC utbildar inom bl.a. Svets/Verkstad. Resan fortsatte till Gävle.

Efter inkvartering på Scandic Hotell, intogs middagen på dansrestaurangen CH.

 

Väckning, frukost och sedan buss till Arbrå. Där besökte vi Bruks Mekaniska AB och Svedala-Arbrå.

Efter två händelse rika dagar styrde vi kosan mot Sundsvall igen.

 

 
VERKSAMHET UNDER 1999

 
Hösten 1999

Höstmöte med årsmötesförhandlingar hölls på Aveny den 18 november.

Efter mötet fick deltagarna en information av Roger Gustafsson, SAQ Sundsvall,

kring ämnet "Svetsning kräver styrd process" och det diskuterades nya Europa standarder för svetsning.

 
Vårresan 1999

Vårens resa gick till varvet Kvaerner Massayard i Åbo. Ett mycket uppskattat studiebesök där de 33 deltagarna fick se tillverkningen av världens största passagerarbåtar (2 st, 312 meter långa).

Under resan hölls också föreningens vårmöte.

 

 
VERKSAMHET UNDER 1998
 
Höstmötet 1998
 
Vårresan 1998

Vårens studieresa gick denna gång till Akervarv utanför Trondheim. Förutom besök på varvet med företagspresentation och information om bl.a. kvalitetssäkring, utbildning och produktionsstyrning fick vi även en information av ESAB´s representant för verksamheten på Aker varv, Jan Boije.

På hemvägen avnjöts Brinkeboda Wärdshus smörgåsbord.
 
 
VERKSAMHET UNDER 1997
 
Höstmötet 1997

Höst mötet hölls traditionsenligt på Aveny i Sundsvall, ett 50-tal medlemmar deltog.

Efter ordinarie mötesförhandlingar fick de 50-tal deltagarna lyssna till föredrag av Per Bengtsson, AGA Gas, och Mats Öhman från ESAB. Kvällen avslutades som vanligt med middag och dans.

 
Vårresan 1997

Den 29-30 maj gjorde föreningen ett tudiebesök på Volvo Umeåverken och Kranab i Vindeln. Vårmötet hölls på torsdagskväll varpå representanter från Lincoln Odd, Helge Madsen, och AGA Gas, Christer Svensson, redogjorde för en del nyheter inom sina områden. Denna trevliga kväll avslutades med middag och dans.

På fredagen åkte vi till Volvo Umeåverken där vi fick en företagspresentation samt rundvandring i verkstäderna med Peter Andersson.

Vi åkte vidare till Kranab i Vindeln, där vi mottogs av Leif Sundqvist och Staffan Lönnefjord som också presenterade företaget vilket hade två verkstäder för tillverkning av timmergripar och skogskranar. Uppdelade i två grupper besökte vi växelvis de två verkstäderna. En av verkstäderna var realtivt nybyggd och låg knappt en mil från huvudverkstaden. Efter fikapaus gick vår färd hemmåt.
 
 
VERKSAMHET UNDER 1996
 
Höstmötet 1996

Sedvanliga årsmötesförhandlingar. Aveny, 33 medlemmar deltog.

Kvällen föredragshållare var Harry Lindblad, Tibnor, och Urban Andersson, ESAB. De redogjorde för de nya EN-beteckningarna för stålkvaliteter  respektive tillsatsmaterial.

Mötet avslutades med middag.

 
Vårresan 1996

Torsdag den 23 maj åkte ett 50 tal medlemmar till Högakusten bro-bygget för ett studiebesök. Två guider från Skanska, Erik Lundman och Lars Hansing, gav oss en första information samt hjälmar att sätta på huvudet. Sedan fick vi gå ner i berget och tittade på infästningarna för de kommande vajrarna. Därefter gick vi upp och tittade på svetsningen av brobanorna.

 

Några imponerande fakta var: Brons färdiga längd 1800 meter. Spännvidd mellan pylonerna 1210 meter. Ståltråd i vajrarna 8500 ton! Betongvolymen för landfästena och de två pylonbenen är 40.000 kubikmeter! Ca 85 000 intresserade besökare hade varit här före oss!

Vid lunchtid åkte vi över den gamla Sandöbron för att komma till Högakustenbrons norra landfäste, där intog lunch och där avhandlades vårmötet.

Vi åkte vidare till Docksta för ytterligare ett studiebesök, denna gång på Dockstavarvet. Här fick vi information om tillverkning/svetsning av aluminiumbåtar.

På vägen hem provade vi fiskelyckan i Träsket Put and Take. Med fint väder, fisk i fångsten och mat i magen åkte vi hem till Sunsvall.

Sidan uppdaterades 3 januari 2017
Svetstekniska föreningen - Box 5073 - 102 42 Stockholm Telefon: 08 - 120 304 00